Uitleg wedstrijden

F proef dagen

Regelmatig organiseren wij een F-provendag. Dit is een wedstrijd waarbij ruiters proeven rijden, dit is een mooie manier om je voortgang te meten maar ook om te kijken wat er nog verbeterd kan worden. Gaat het goed? Dan kun je een niveau stijgen en zo steeds beter leren rijden.

De F-proeven zijn dressuurproeven waarbij jij als ruiter wordt beoordeeld door speciale FNRS juryleden. De jury schrijft de cijfers en beoordeling van jouw proef op een protocol dat je na afloop mee naar huis mag nemen. Zo kun je altijd terug lezen wat de jury van jouw proef vond en waarom je bepaalde punten hebt behaald. Scoor je 210 punten dan heb jij gemiddeld een 6 per onderdeel, dan wordt in je Ruiterpaspoort een promotiepunt afgestempeld. Zorg er dus voor dat je je Ruiterpaspoort altijd bij je hebt, want dan kun je zien wanneer je mag meedoen aan een moeilijkere proef.

Welke proef moet ik rijden?

Wil je weten welke proeven je moet rijden, dan kun je in jouw paspoort kijken.

Bij F1 / F2 zijn er 1 promotiepunt nodig om te promoveren

Bij F3 t/m F8 zijn er 2 promotiepunt nodig om te promoveren

Bij F9 en hoger zijn er 3 promotiepunt nodig om te promoveren

Je mag uiteraard ook alle stempels vol rijden in je paspoort. Wanneer je net 210 -215 scoort is het verstandig om de zelfde proef nogmaals te rijden om eventuele teleurstelling te voorkomen. Heb je vragen over welke proef je moet starten? Vraag dat dan aan je FNRS Ruitersportcentrum.

De F-proeven vind je hier terug. Ze staan ook in het ‘leer paardrijden met plezier’ boek wat je kunt kopen op de manege of in de KNHS app.  In de app staan bovendien video’s van de proeven en tips die je helpen om je proeven nog beter te rijden.

Theorie

Voor sommige proeven moet een theorie-examen afgelegd worden om een diploma te kunnen behalen. Zo’n examen bestaat uit 10 vragen waarbij de ruiter steeds kan kiezen uit 3 antwoorden. Meestal zijn het vragen waar een ruiter in de praktijk al mee te maken heeft gehad en zijn ze niet zo moeilijk. Als de ruiter voldoende vragen goed heeft beantwoord (maximaal 3 fouten), slaagt hij voor zijn theorie-examen en behaalt hij zijn diploma. Vervolgens kan de ruiter doorgaan in de volgende klasse. Aan de even proeven F2, F4, F6 etc is een theorie-examen gekoppeld.

In het boek “Leer paardrijden met plezier” staan de theorie en allerlei andere informatie. Het proevenboek is ingesloten in het handboek. Het boek is verkrijgbaar bij FNRS Ruitersportcentra.

Inschrijving

Via de website/ mail/ social media zal aangegeven staan wanneer de inschrijving plaats kan vinden voor deze wedstrijd. De inschrijving wordt digitaal gedaan. Wanneer je inschrijft voor deze wedstrijd ga je akkoord met het inschrijfgeld van €12,50. Bij te laat afmelden (24 uur van te voren) blijft dit verschuldigd aan de organisatie.

Oefenen

We oefenen de proeven regelmatig in de lessen. Echter is het soms lastig om de proef volledig door te rijden in verband met de andere ruiters. Daarom worden de onderdelen geoefend en kun je ook oefenen door de proeven diverse keren door te lezen. Kom je dan iets tegen wat je beter zou willen leren, vraag dit dan aan de instructeur zodat deze jou kan helpen. Uiteraard is het ook mogelijk om een privéles te boeken zodat je de puntjes op de i kan zetten.

 Startlijst

De startlijst wordt 1 week voor aanvang bekend gemaakt. De definitieve lijst wordt op vrijdag opgemaakt. De lijst wordt per e-mail verstuurd aan het adres waarmee ingeschreven is maar ook op de website geplaatst.

Wedstrijddag

Breng je Ruiterpaspoort mee en lever deze in bij het wedstrijdsecretariaat. Meldt jezelf 45 minuten voor aanvang van je proef bij het wedstrijdsecretariaat. Het kan maar zo zijn dat er eerder gestart moet worden omdat, er ruiters zijn uitgevallen.

Regelement

Het volledige regelement met betrekking tot kleding, promoveren, en regels vind je hier

 

 

 

Start typing and press Enter to search